Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 19 november 2018

Världsbäst på livskvalitet - det här har Petra gjort

Omställning Hälsingland - en grön vision

Intervju med Petra Modée av Kristina Källström-Gernes i november 2010

I Nordanstig finns gott om gräsrotsrörelser. En gräsrotsrörelse kännetecknas av platta organisationer där initiativet kommer underifrån snarare än uppifrån. Ett sådant initiativ är Omställning Nordanstig, en icke-organisation som arbetar med att ställa om samhället till mer hållbart och långsiktigt leverne.

Några av idéerna som kom fram när vi skapade Vision 2020 för Nordanstigs kommun baserades på samma tankesätt som Omställning Nordanstig, så jag ringde upp Petra Modée för att kolla hur det låg till med omställningsarbetet. Petra är en av de mest aktiva personerna inom rörelsen i Nordanstig.

Läs hela idé 75


– Här i Nordanstig började det på den sista visionskvällen förra året. Jag hade tagit med mig lite informationsblad om Omställning Sverige, för jag tänkte att på såna här möten kommer det folk som är engagerade. Jag träffade Karin Snell och det sa klick direkt! På stående fot bokade vi en träff hemma hos henne och vi började direkt att sprida det här via våra kontakter, berättar Petra.

Gräsrotsrörelser baseras ofta på informella nätverk, något som Petra har erfarenhet av.

– Det hjälper inte att man sitter på höga poster, för här kommer kraften underifrån, tycker Petra.

Kort därefter formades en arbetsgrupp, som hittills har hunnit med att genomföra både seminarium, en framtidsvecka och bildat mindre grupper som diskuterar småskalig biogas och infrastruktur. Inför framtidsveckan sökte Petra stöd hos Leader, som kort därefter skapade ett speciellt omställningsstöd riktat till omställningsrörelsen.

– De tyckte att det här var superintressant, och vi sökte detta stöd tillsammans med Sven Norman och Naturskyddsföreningen i Nordanstig för att få pengar till genomförandet, fortsätter Petra.

Framtidsveckan är något som Omställning Nordanstig vill spinna vidare på, och till våren planeras en Framtidsvecka i hela Gävleborgs län, tillsammans med de andra omställningsgrupperna. Det finns också planer på att starta en studiecirkel i omställning.

– På andra ställen runt om i Sverige har andra grupper haft liknande studiecirklar, så det finns redan material som man kan använda sig av. Vi tänkte ha olika teman på träffarna, till exempel tänkte vi ta upp infrastrukturfrågor, matfrågor och kulturfrågor.

För en tid sedan hörde Rotary av sig och ville att Petra skulle komma och berätta om Omställning Nordanstig. Hon berättar att det var när hon kom till diskussionen om livskvalitet som hon fångade publiken ordentligt.

–Jag ställde frågan "Vad är egentligen livskvalitet?". Är det att tjäna massor av pengar för att kunna köpa grejer, att åka utomlands två gånger om året - eller är det att höra fåglarna kvittra när man stiger upp på morgonen? Då började folk nicka.

– Det är ju det här som vi är bra på i Nordanstig. Vi är världsbäst på livskvalitet! Vi behöver bara bli bättre på att förpacka det, avslutar Petra.

Uppdaterad: 2016-04-01

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner