Skapande skola i Nordanstig Till startsidan Skapande skola i Nordanstig
Tisdag 13 November

Välkommen till Skapande skola i Nordanstig!

Vi har i Nordanstigs kommun fått möjligheten att även i år arbeta med projektet Skapande skola. Det är ett projekt som arrangeras i hela Sverige och alla skolhuvudmän har möjlighet att söka medel till detta från Kulturrådet.

Vårt upplägg av Skapande skola är ett nytt pedagogiskt sätt att arbeta på, där vi utgår från de intressanta saker som finns och funnits i den by vi är i och ser vad den har att visa oss. Detta ger oss möjligheter att ge eleverna en bredare inblick i hur kommunen har utvecklats och ta del av hantverkskulturen i de olika kulturområdena vi har i kommunen.

Nordanstig är en kommun full av historia och kultur så har vi många valmöjligheter. Förra årets Skapande skola hölls i Gränsfors där eleverna bland annat fick smida varsin länk som sedan sammanlänkades och bildade en lång kedja. Länkarna symboliserade var och en av eleverna och kedjan visar på att var och en av oss är betydelsefulla - ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. 

Mellanfjärden 2014

I år kommer vi att vara i Mellanfjärden, där historien förtäljer ett rikt liv av hantverk och företagsamhet inom exempelvis fiske, repslagning, nättillverkning och båtbygge. Nordanstigskusten hade sin storhetstid under yngre järnåldern som kommer att skildras på olika sätt. Eleverna får prova på olika hantverk som kustborna sysslat med och uppleva hur människor har levt århundranden bakåt i tiden. Ungefär 700 elever från åldrarna 6-16 år kommer att delta två skoldagar under en fyra-veckors period.

Förra årets Skapande skola var mycket uppskattat av eleverna och vi hoppas att 2014 ska bli minst lika uppskattat. Vi ser framemot att få dela detta med er elever, lärare, föräldrar och Nordanstigsbor!

Nästa år ger vi oss iväg till en annan del av Nordanstig, och andra kulturella platser..

Årets tema - havet, kusten och fisket

Det första eleverna möts av i årets projekt är vårt kommunvapen. Hästen som symboliserar inlandets skogs- och jordbruk och nätet som symboliserar just kusten, fisket och våra sex större orter i kommunen.

Eleverna kommer av återbrukat material att få skapa varsin fisk. Fiskarna ska sitta på pinnar som eleverna själva ska tälja. De 800 fiskarna ska sen utsmycka kusten i Mellanfjärden.

I våras fick eleverna plantera linfrön och ska nu få se att ett litet, litet frö kan bli något så starkt som ett rep! De kommer att få tillverka rep utav lin och av repet kommer de sen att göra ett nät. Tanken är att de ska få göra fler maskor än de sex som vi har i kommunvapnet och att det ska symbolisera att vi alla tillsammans utgör Nordanstig - oavsett var vi bor i kommunen!

Eleverna ska också få prova på att bygga en båt av ris och slanor.

Projektgruppen 2014

Projektledare och båtbygge

Janina Stoor

Konst av återbruk

Moa Staffansdotter

Historia

Anders Hammare

Jan-Eric Lind

Repslageri

Maud Lööf

Lilian Wiksten

Ola Wiksten

Gunnel Östman

Mellanfjärdens teaterförening

Helena Brusell

Johan Svangren

Joe Östberg

Mia Rydell

Uppdaterad: 2016-04-01

Sidansvarig: 

Projektledare
Janina Stoor
Telefon 073-935 81 05

E-post

Rektor år 7-9
Eva Klang
Telefon 0652-36251

E-post

Nordanstigs kommun

Box 56, 820 70 Bergsjö

Telefon 0652-360 00

Fax 0652-109 12

Org.nr 212000-2312