Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 17 december 2018

Nordanstigsbor i Amerika

För drygt 150 år sedan så utvandrade en grupp människor från Hassela i Nordanstig till Minnesota i Amerika. Bland dessa så var det tre stycken som gjorde ett extra stort avtryck på sin nya hemort. De tre kända Hasselaborna står idag staty i Minnesotas svenskbygder.

Den 5 oktober 2013 var en speciell dag

inte bara i Lindström Minnesota utan även i Hassela. Då avtäcktes nämligen en staty föreställande de tre utvandrande Hasselaborna Per ”Joris-Pelle” Andersson, Erik Norelius och Daniel Lindström. De tre gjorde alla stora avtryck på sin nya hemort.

Modellen till den staty som restes över de tre Hasselaborna. Foto: Anders Åhslund

Per "Joris-Pelle" Andersson

Joris-Pelle som växte upp på Finngården Joris i Lindsjön, Hassela är kanske mest känd som föregångaren till Karl-Oskar i Vilhelm Mobergs bok utvandrarna. Joris-Pelle ledde en grupp bestående av 109 svenskar som år 1850 utvandrade till Amerika.

Joris-Pelle var bland de första som slog sig ner vid Ki-chi-saga-sjön, numera Chicago Lake. Gruppen grundade där Center City som ligger ungefär två kilometer från Lindström. Center City är även sedan några år tillbaka vänort till Hassela.

Joris-Pelle var känd som en duktig jägare och är därför avbildad med ett gevär, geväret är en kopia av ett gevär som finns att se på Hassela hembygdsgård.

Erik Norelius

Erik föddes i Norrbäck, Hassela och var som sjuttonåring en del av den grupp som under ledning av Joris-Pelle utvandrade till Amerika år 1850. Erik var en mycket känd publicist och kyrkoman inom den lutherska kyrkan.

Han grundade år 1855 den lutherska kyrkan i Center City, samt Gustavus Adolphus Collage i St peter år 1862. Erik som gjorde många resor till fots för att hålla gudstjänster och grunda nya församlingar är avbildad med en vandringsstav.

Daniel Lindström

Daniel som var halvbror till Joris-Pelle utvandrade från gården Granhult i Lindsjön, Hassela år 1853. Daniel fick när han kom till Amerika tillgång till ett stort antal hektar mark och började bebygga området. Daniel bodde på platsen i 25 år och år 1894 så beslutade invånarna att uppkalla staden efter dess grundare, sedan dess heter staden Lindström.

Daniel är på statyn i bilden ovan avbildad med ett knippe fiskar i sin hand. Staden Lindström blev en känd fiske och turistor då den bildades i slutet på 1800-talet, man fiskade främst bass, en fisk som liknar vår gös.

Avtäckningen av statyn över de tre Hasselaborna

Invigningen och avtäckningen av statyn ägde rum den 5 oktober 2013 i Lindström Minnesota. Man passade även på att inviga den nya parken i vilken statyn idag står.

Ett hundratal personer var samlade för att ta del av den speciella händelsen. Det bjöds på traditionell svensk lunch med köttbullar, korv och övrig plockmat. En flickkör klädd i svenska bygdedräkter sjöng traditionella sånger från både Sverige och Amerika. Från Nordanstig så deltog Anders Åhslund, ordförande i Hassela Hembygdsförening. Anders som även är stadens hedersmedborgare har tilldelats stadens nyckel vid två tillfällen.

Både Anders Åhslund och Lindströms borgmästare Keith Carlson talade vid avtäckandet av statyn. Anders överlämnade även gåvor från Nordanstigs kommun i form av bland annat en kristallskål från Orrefors samt Nordanstigs standar.

Borgmästare Keith Carlson tar emot gåvor från Anders Åhslund,
ordförande i Hassela Hembygdsförening.

Uppdaterad: 2016-08-26

Sidansvarig: Webbredaktionen

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner