Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

Byaträff i Stocka

Resans fjärde stopp den 19 november blev i Stocka Folkets hus, där människor från byarna Stocka, Strömsbruk och Sågtäkten samlats. Cirka 50 personer deltog och moderator för kvällen var Kenth Falkenström.

Här var man väldigt mån om att skapa inflyttning. Många av idéerna som kom upp byggde på kultur, och kulturens kraft att samla och utveckla människor. Längs kusten i Nordanstig ska man ha tid och möjlighet att förverkliga sig själv, det ska finnas något att göra för alla. Friluftslivet har länge spelat en stor roll i de här bygderna, och så också nu. Idébärarna Christer Sundgren och Kenth Falkenström fick uppdraget att driva idén om ett äldreboende vid havet vidare.

Under kvällen fick vi höra en idé om att bygga en gång- och cykelbana mellan Strömsbruk och Stocka. Mötet funderade dock på hur man kunde lösa finansieringen. Finns det pengar att söka eller ska vi gå in med eget kapital? Stig Eng informerade om vägverket och länsplanen.

Planer på att vidareutveckla filmfestivalen fanns, kanske kunde man även involvera andra konstformer? Bland annat fanns idéer om en internationell musikfestival, locka turister under vinterhalvåret genom teater, rollspel, medeltidsaktiviteter, yoga- och danskurser. Även här insåg man värdet av att profilera sig och att paketera erbjudandena. Kanske kunde man ha vecko- och weekenderbjudanden.

En annan stor fråga var marknadsföringen. Man var eniga om att en gemensam skyltning behöver göras, och mer samarbete mellan orterna. Kunde man kanske samla alla stugor i kommunen under ett och samma initiativ? En idé om att ha stugvärdar, som kunde stimulera till uthyrning fanns. Hur kan bokningscentralen stå till tjänst i den här frågan?

I Strömsbruk, Stocka och Sågtäkten har man bestämt sig för att lägga allt gammalt groll åt sidan. För att överleva måste vi samarbeta, och idag känns bruksmentaliteten och byarivaliteten som bortblåst. Istället ser vi en stark bygd med stora utvecklingsmöjligheter och ett folk som har tröttnat på att inget görs. Man tar hellre framtiden i sina egna händer, och det är precis såna initiativ Nordanstig behöver.

Skrivet av Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2016-08-19

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner