Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

Byaträff i Harmånger

Den 17 november på 17 rum och kök, i folkmun mer känt som Motellet i Harmånger, träffades människor från närområdet som hade visioner om bygden, och idéer om hur dessa skulle kunna förverkligas. Cirka 50 personer deltog och moderator för kvällen var Anna-Lena Arousell.

Kvällen startades med en berättelse om hur man i Jättendal såg en behov för unga människor att träffas, och därför startade upp en ungdomsgård, för att kunna tillgodose detta. Ulf Sundblad informerade om föreningslivet i Nordanstig, uppdatering av föreningsregistret och ett planerat stormöte för alla föreningar i december 2009.

I Jättendal var man full av framtidshopp. Där har projektet "macken" rullat igång, och där kommer finnas bland annat ett Nostalgicafé, en grill och möjlighet att fylla upp tanken när det behövs. Jättendals sjö kändes väldigt viktig för invånarna där, och man hade idéer om att röja upp sjöstranden och möjliggöra en promenadväg. Kanske kunde man ha får där nere för att hålla landskapet öppet?

Engagerade människor finns det gott om här i bygden, men ibland behöver man hjälp med att lösa vissa administrativa bekymmer. En idé var att det fanns någon med specialkompetens i kommunen som kunde hjälpa byarna att förverkliga sina idéer.

En het fråga i Harmånger var skolfrågan. Man tycker såklart att det är synd att skolan ska stängas, men många frågetecken finns kvar. Vad händer med lokalerna? Deltagarna på mötet var överens om att det inte ser bra ut med mörka, tomma lokaler. Man tyckte också att det var viktigt att leva upp till devisen Världens bästa skola, och det rådde enighet om att det måste få kosta att bygga upp en ny! Världens bästa skola kan locka barnfamiljer att flytta hit oavsett var den ligger i kommunen, men det måste satsas rejält! Att göra det halvdant är inte ett alternativ. En annan fråga som väcktes var kollektivtrafiken — när allting nu ligger i Bergsjö, hur kan man ta sig dit och hem?

En gemensam fråga för byarna i Nordanstig, är vikten av att nischa sig. Man kan inte ha allt överallt. I Harmånger finns kommunens enda simskola, och i läroplanen står att man ska vara simkunnig i åk 5. Vi behöver således värna om Röstabadet och göra det för ett kommungemensamt ändamål. Hur kan vi ta vara på de resurser som finns? Man konstaterade att Harmånger och Jättendalsbor är ett badande folk. Många idéer om kringaktiviteter runt badet finns. Kanske kan man ordna vandringsleder efter ån, en konstrunda, paddla kanor, ha en fotbollsskola eller ridläger? Det fanns en tanke att locka familjer hit på en semester där alla kan hitta något kul — till ett lägre pris än i storstadsregionerna. Istället för att endast tänka på sin egen by, behöver vi tänka Nordanstig. Gör det vi är bra på — där vi är bra på det!

En deltagare sa "Vi har en jättebra mataffär i Jättendal idag — den heter ICA Starks" och det sammanfattar hela tanken om att vi i Nordanstig är ett gemensamt folk.

Fotbollen var något annat som kunde samla Nordanstigsborna. Här fanns både visioner och verktyg för att nå dem. Med Storsjön som utgångspunkt ville man öka samarbetet mellan fotbollsföreningar i kommunens olika delar. Uppstart av en femmannaserie var på gång, så också planer på att bygga en konstgräsplan.

Trots att Harmånger befinner sig i ett chocktillstånd efter beskedet om skolan, så fanns ändå många ljusglimtar. Här vill man inte lämna allt åt sitt öde, utan istället göra det bästa av situationen. Deltagarna på mötet ställde sig själva frågan — hur kan jag bidra till att göra Nordanstig till en bättre plats att bo och leva på — och hade också svaren. Ibland blir vi hemmablinda, ibland är det svårt att se allt det vackra som finns runt omkring oss och då behövs någon som synliggör detta. I Harmånger, Jättendal, Hårte och de närliggande byarna har man förstått att vi har något unikt här och att vi bör ta tillvara på detta. Bort med Jantelagen och var stolta över vad vi har, så har vi kommit en bra bit på vägen.

Skrivet av Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2016-08-19

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner