Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Lördag 17 mars 2018

Informationskväll september 2015

Mobil samåkning är ett system som gör det enkelt för bygdebor att samordna sina resor till och från de vanligaste orterna, men även inom den egna bygden.

Samåkning i Nordanstig

En grupp har bildats i Nordanstig för att arbeta med det här. Gruppen var med på Bergsjödagen och pratade med Nordanstigsborna om vad de tycker om mobil samåkning. De fick också besvara en enkät. Även en förening har startats i Nordanstig, ”Nordanstigs Mobilsamåkning”. Ett led i att få igång ett eller flera samåkningsprojekt i kommunen.

Om man vill gå med i förningen kan man ta kontakt med Petra Modée, petra@vastironningen.se telefon 070-219 22 68.

Även en grupp på Facebook finns och den heter ”Samåkning Nordanstig”.

Skicka in intresseanmälan för mobil samåkning i Nordanstig

Mobilsamåkning föddes i den småländska byn Tolg. Byborna såg potentialen i alla halvtomma bilar och skapade ett samåkningssystem som kompletterar kollektivtrafiken.

Historik

Mer än hälften av de resor som görs i Sverige gör vi med egen bil. I varje svensk bil åker i genomsnitt 1,2 personer. Över hälften av svenskarna åker bil varje dag. Den som bor på landsbygden är på de flesta ställen i Sverige beroende av att ha bil för att kunna ta sig fram och tillbaka till jobbet, för att kunna åka och handla osv. För en familj räcker det dessutom inte med en bil, utan det vanliga är att man behöver två bilar. Läget är inte unikt för Sverige, utan det ser ungefär likadant ut på den europeiska landsbygden. Många halvtomma bilar rullar på vägarna, ofta för att det är krångligt att organisera samåkning. Bussarna går sällan och tiderna passar inte ens egna. I geografiskt utspridda bygder är yterliggare ett hinder att för att ta bussen att det för många är långt till busshållplatsen.

Att ha bil är dyrt, och samtidigt släpper alla våra bilar ut ansenliga mängder växthusgaser och är därmed en bidragande orsak till klimatförändringarna.

Grannar är ofta positiva till att låta en åka med om man frågar, men det är tidskrävande att hitta vilka som kör så att det passar ens egna tider. Har man väl hittat någon att åka med får man sällan betala något, vilket kan kännas okej de första gångerna. Men har man åkt med samma person många gånger vill man gärna betala.

Mobilsamåkningsprojekt i Tolg i Småland

Bygdeborna i Tolg, Småland, startade ett mobilsamåkningsprojekt som fortgår. Under de första fyra åren samåkte de en sträcka som motsvarar mer än två varv runt jorden. Det blev många trevliga stunder i bilen. Det positiva med mobil samåkning tyckte Tolgborna var bl.a. ökad social gemenskap, ekonomisk vinning för både de som kör och de som åker, mindre miljöpåverkan och en bra marknadsföring av Tolg.

Vad är då ”Mobil samåkning”?

Ett tryggt sätt att åka tillsammans i och med att man känner till varandra. Upptagningszon = trygghetszon.

Systemet kan användas antingen från mobiltelefon eller dator. Det går bra med gamla telefoner bara det går att skicka sms.

Det är användarna som bestämmer vilka sträckor som ska köras och vilka hållplatser det ska vara. Detta gör man i ett tidigt skede i processen.

Chaufför, passagerare eller båda delarna?

Som chaufför anmäler man vilka sträckor man ska åka. Är man passagerare går man in i systemet och ser om det finns någon som kör den sträcka man vill åka. Finns inte sträckan man vill åka kan man lägga in en bevakning på just den sträckan.

Hur mycket man ska betala kommer man överens om i den grupp som ska samåka.

Samåkning för barn och ungdomar

Vill man att barnen ska samåka t.ex. till fotbollsträningen är det målsman som registrerar ett konto. Anser man som målsman att ungdomen är redo att ha ett eget konto kan man ha ett ungdomskonto. Där finns det möjlighet för målsman att beställa sms kopior.

Projekt i Gävleborg 2016

Vi hoppas på att ett mobilsamåkningsprojekt i Gävleborg startas den 1/1-16, ”Samåkning Gävleborg”. Där kommer bl. a. Nordanstig att vara med. Tanken är att eventuellt starta ett samåkningsprojekt i Nordanstig. Även X-trafik ska vara med i detta förhoppningsvis kommande projekt.

Uppdaterad: 2016-09-12

Sidansvarig: Eva-Lena Berglin, energi- och trafikhandläggare

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Om webbplatsen & Cookies

E-post webb@nordanstig.se

Övriga hälsingekommuner