Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Torsdag 13 december 2018

Politik, samhälle och inflytande

Den här delen i en undersökning handlar om hur unga ser på sina möjligheter att påverka sitt liv, samhälle och framtid. Det visar sig vara frågor som inte är helt enkla att svara på och tolka.

Vår ungdomssamordnare har träffat några ungdomar i maj 2011 för att diskutera vidare kring temat politik, samhälle och inflytande. De första tankarna fick vi i undersökningen LUPP:en.

Varför är ungdomar inte intresserade av politik?

I Nordanstig är det ungefär en femtedel av högstadieungdomarna som är intresserade av politik. Men varför är det så få?

- Jag tror att det är många som inte vet vad politik innebär, säger en av tjejerna i fokusgruppen.

Hon tror att många tänker på partipolitik, och att man inte riktigt är klar över vad begreppet egentligen innebär. En annan deltagare fyller i med att man kanske har viktigare saker att tänka på i högstadiet, och det stärker tesen en aning. Politik kan kännas stort och vara svårt att greppa. För många unga som inte är engagerade i föreningsliv eller dylikt så är de traditionella beslutsprocesserna svåra att förstå.

Hur ska man kunna tala om vad man tycker och vill?

Många vågar inte säga vad de tycker till dem som bestämmer. Flera av ungdomarna svarade att de hellre kan tänka sig att skicka ett mail än att ta det öga mot öga. Kanske är det så att våra nuvarande kontaktytor inte är anpassade för den nya generationen?

- Oj, jag visste inte att man kunde...men vem ska man prata med egentligen? säger en av deltagarna i gruppen.

De föreslår att man måste börja med att gå ut och berätta att det faktiskt går att påverka saker. Till exempel skulle man kunna ha en kväll där man bestämmer saker tillsammans, eller lägga frågor i en låda till politiker och ha en dag där de får svara på frågorna.

- Många har nog svårt att ställa frågorna direkt, det känns pinsamt att säga sitt namn så man vill nog hellre vara anonym, säger en kille från gymnasiet.

Ungdomarna tror inte att problem med alkohol och droger är så stort i kommunen

I en av frågorna i enkäten får ungdomarna fantisera om vad de skulle vilja satsa på i kommunen om de var politiker. När vi tittar på svaren är det några saker som sticker ut. Från ungdomarnas håll är det inte så många som vill satsa på att minska ungas användning av alkohol och droger, medan det är en högt prioriterad fråga hos vuxna i kommunen.

- Jag tror inte vi har så stora problem häromkring, drogproblemen är nog större på andra ställen. Det är många som inte är intresserade av att vara ute och dricka och ta droger, säger en deltagare.

Samtidigt är det många som röker redan på högstadiet.

- De vill ha status! utropar en ung tjej.

Diskussionen fortsätter och de konstaterar att lärarna inte har någon makt över dem som röker, att de inte kan göra något åt det.

- Vi måste få fler att förstå att det är äckligt att röka, säger en ungdom. De tog upp det på elevrådet och rektorn sa att de skulle ta in någon som skulle prata om det, men vi tror inte att det hjälper med föreläsningar, fortsätter hon. Det finns till och med föräldrar som ger sina barn cigaretter, det är helt sjukt!

Det är viktigt att få veta mer om, och att få, sommarjobb

En annan fråga som vi diskuterade var arbetsmarknaden för unga. Hela gruppen var överens om att de ville ha fler sommarjobb för unga, och att sommarjobb var ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. En av deltagarna sa att det är många som inte vet att det finns en privat arbetsmarknad, att det finns mer jobb än dem som kommunen anordnar.

- Vi tycker att fler företagare ska komma till skolan och berätta om sitt företag så att man får veta vad det finns för företag häromkring, fortsatte hon.

Ungdomarna vill veta vem man kan fråga om sånt här, vem som har koll på det här med sommarjobb.

- Tänk om det fanns någon som kunde hjälpa en med det här, berätta hur man söker ett jobb och sånt, säger en ungdom med något drömmande i rösten, precis som att det handlade om att plocka ner månen.

Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2015-07-10

Sidansvarig: Christin Hübenette, ungdoms-, brå- och folkhälsosamordnare

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Ungdoms-, Brå- och
folkhälsosamordnare

Christin Hübenette

Frida Stoltz

0652-362 14
073-275 54 95

Skicka meddelande till

Fritidskonsulent

Andreas Mossnelid

Marika Engberg

070-578 31 40

Skicka meddelande till

Länkar
  • MUCF,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Myndigheten för  ungdoms och- civilsamhällesfrågor

Jag mår inte bra

Du som är ung kan få hjälp om du inte mår bra.

Gå till sidan Hjälp till barn och unga

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner